Atunci cand bei un pahar de vin bun este mai bine sa il savurezi alaturi de persoana iubita, mai ales daca esti alaturi de persoana draga tie sau de un prieten pe care nu la-i mai revazut de ceva timp. Pentru astfel de momente speciale, crama Girboiu ofera o sticla de vin deosebita din gama Bacanta, o gama de vinuri atent selectionate pentru a reda pe papilele gustative ale degustatorului doar cele mai fine si delicioase arome ale vinului.
Gama de vin Bacanta nu se concentreaza doar asupra unui singur tip de vin, iar cumparatorii pot alege intre vinul alb, rosu si cel rose de la Girboiu din aceasta gama.
Sticla de Bacanta Merlot Barrique este un vin pentru persoanele rafinate care apreciaza viata si aromele deosebite oferite de Merlot. Acest Merlot este maturat in baricuri noi frantuzesti si invechit cativa ani buni in sticla. Gustul este pregnant cu arome de cirese negre si cacao urmate de condimente cu tuse dulci de vanilie. Un vin corpolent, cu taninuri moi si aciditate modica. Vinul necesita o decantare de 2 ore pentru a-si pune in valoare calitatile.
Merlot are una dintre cele mai largi game de stiluri ale oricarui vin rosu, de la merlot-urile usoare si valabile din Veneto pana la cel mai mare din Bordeaux. Evident, un tip de mancare nu se potriveste cu toate, dar Merlot este prietenul tau flexibil cand vine vorba de imperecherea vinurilor, mai fina, mai rotunda si mai putin tanica decat cabernet sauvignon cu care, desigur, este adesea amestecata.
Spre deosebire de cabernet, il poti bea confortabil cu o gama de feluri de mancare in stil italienesc, in special cele pe baza de rosii. In plus, acesta raspunde foarte bine gusturilor (adica profund sarate) pe care le gasesti in alimente precum pui fript, ciuperci si parmezan.
Deoarece o multime de vinuri merlot au corp mediu, tind sa se asocieze bine cu feluri de mancare bogate, cum ar fi friptura sau chiar pestele intr-un sos de vin rosu, unde un vin tanic mai puternic ar fi coplesitor. Este, de asemenea, un vin bun de utilizat atunci cand gatesti, constituind o baza bogata pentru sosurile de vin rosu.
Combinatiile care merg perfect cu Merlot sunt legumele prajite caramelizate, in special cele cu o nota de dulceata, cum ar fi dovleceii prajiti, ardeii rosii si sfecla si – asa cum s-a mentionat mai sus – ciupercile prajite sau la gratar.
Merlot-urile fructate se potrivesc, de asemenea, cu alimente pe baza de fructe rosii, cum ar fi sosul de afine si salatele care contin fructe de padure rosii.
Datorita dulcetii sale inerente, functioneaza bine si cu alimente care au o nota de condiment, in special cele de origine indiana. Se preteaza perfect pentru feluri de mancare precum peste la gratar sau jambalaya. De asemenea, poti adauga in mancaruri anason sau fenicul, ce se potrivesc perfect cu acest tip de vin.
Cele mai bune grupuri de alimente pentru diferite stiluri de merlot
Pentru merlot-uri usoare:
Asorteaza-l cu feluri de mancare cu care ai putea bea si un gamay sau un sangiovese;
Pizza si alte feluri de mancare cu branza prajita, cum ar fi panini si quesadillas;
Paste cu sosuri pe baza de rosii, in special cu pancetta / slanina sau ciuperci;
Pui la gratar, in special cu legume la gratar mediteraneene, cum ar fi ardei, dovlecei si vinete;
Pateuri, terine si salamuri;
Sunca York.
Merlot cu corp mediu:
Exista unele suprapuneri aici intre stiluri, dar un nou merlot va lua in mod evident aromele mai robuste si rustice decat un vin mai slab, mai clasic din Bordeaux, mai ales daca acesta din urma are putin mai multa vechime.
Stiluri de merlot mai carnoase:
-Carnati in stil italian cu fenicul;
-Spaghete si chiftele;
-Mancaruri de paste la cuptor, cum ar fi lasagna;
-Macaroane cu branza;
-Fleica;
-Burgers – in special cheeseburger;
-Mancaruri de orez picante, cum ar fi jambalaya;
-Preparate din fasole cu sunca afumata sau chorizo;
-Curcan prajit (un merlot mai vechi este perfect de Paste sau de Craciun);
-Branzeturi tari usoare pana la medii (dar nu foarte puternic aromate);
-Somon pe gratar;
-Clatite in stil chinezesc;
-Feluri de mancare de pui, porc sau iepure cu un element fructat precum caise sau prune uscate.
Practic, le poti combina cu acelasi fel de feluri de mancare cu care ai bea un cabernet sauvignon – in special friptura la gratar, friptura de vita si miel fript.
Vinul Bacanta de la crama Girboiu ramane o surpriza placuta pentru oricine doreste sa deguste licoare facuta prin metode traditionale. Strugurii folositi pentru productia acestui vin sunt 100%, iar calitatea bobului de strugure este prima grija a producatorilor de la crama Girboiu.
Momentele speciale incep cu o sticla de vin de la crama Girboiu!