Tipuri de tensiometre si modul lor de utilizare

Primul si cel mai des utilizat tensiometru este cel care se monteaza pe brat. La manseta este conectat un ecran digital. Acesta din urma gazduieste un buzunar gonflabil care se activeaza la inceputul setarii, declansat prin apasarea unui buton de pe masina. Odata masurat, ecranul afiseaza instantaneu presiunea sistolica, presiunea diastolica si pulsul (in batai pe minut). Ecranul este uneori instalat pe manseta: aceasta evita sa existe o conducta de legatura intre cele doua, dar face mai putin usoara citirea numerelor. Unele echipamente conectate nu au ecran; declaratia poate fi vizualizata numai pe un dispozitiv mobil. Cu acest tip de tensiometre , iesirea este uneori declansata direct din aplicatie. (Vezi aici preturi de la comenzi.ro )

Tensiometrele pentru brate sunt mai recomandate de medici: asezate automat langa inima, faciliteaza pozitia corecta a bratului, garantand rezultate fiabile. Acordati atentie marimii mansetei: circumferinta unor opriri la 32 cm. Masurati circumferinta bratului inainte de a cumpara. Mai degraba decat sa achizitionati o manseta suplimentara in cazul unei circumferinte mai mari a bratului, este mai bine sa alegeti un model care sa includa o manseta adaptata tipului vostru de corp (multi merg pana la 42 cm).

Monitoare de tensiune arteriala la incheietura mainii

Principiul de functionare este acelasi ca si pentru monitoarele tensiunii arteriale ale bratului superior, dar manseta, pe care este instalat ecranul, de aceasta data se infasoara in jurul incheieturii mainii. Veti avea o problema mai mica cu dimensiunea, iar acest tip de hardware este mai usor de instalat. Pe de alta parte, este mult mai putin apreciat de profesionisti, deoarece necesita adoptarea unei pozitii mai complexe, astfel incat dispozitivul sa fie aproape de inima. Riscul rezultatelor eronate este, prin urmare, crescut. Atentie: nu folositi aplicatiile mobile care va ofera sa va luati tensiunea arteriala apasand degetul pe camera telefonului. Nu sunt de incredere.

Monitoare de tensiune arteriale conectate

Din ce in ce mai multi producatori isi combina tensiometrele electronice cu o aplicatie gratuita, printr-o conexiune Bluetooth. Instrumentele fara afisaj, cum ar fi Nokia BPM sau QardioArm, nu pot fi utilizate fara un smartphone sau tableta, dar multe modele pot fi utilizate independent de aplicatie. Acesta din urma este folosit mai ales pentru a-si pastra si gestiona istoricul (rezultatele disponibile sub forma de grafice, raport generat in PDF, sfaturi etc.).

Instalarea programului pe telefonul mobil este explicata in manualul dispozitivului. Vi se va cere sa creati un cont si sa furnizati informatii despre profilul vostru (nume, data nasterii, sex, inaltime, greutate). Fiecare pas este conturat, dar daca nu un iubitor al tehnologiei, alegerea unui tensiometru care functioneaza exclusiv cu o aplicatie nu este cea mai buna optiune. Conexiunea poate necesita mai multe incercari, fara un mesaj explicativ de eroare. In plus, copiile conectate sunt mai scumpe, costul tehnologiei induse si serviciile suplimentare. Aplicatiile gratuite dedicate, dar care nu sunt legate de un anumit monitor de tensiune (Healthy Heart by Braun, Blood Pressure – My Jurnal, My Blood Pressure etc.) ofera aceleasi posibilitati de gestionare a datelor.

Tensiometru pe baterii

Majoritatea monitoarelor electronice de tensiune functioneaza pe baterii. Nu folosesc multa energie, asa ca nu va trebui sa le schimbati des. Unele modele ofera un adaptor (de multe ori achizitionat ca supliment) pentru a conecta dispozitivul la retea.