Cum te pregatesti pentru revizia auto | AutoMotoX.ro

Desi e o operatiune simpla pe care unii dintre noi o putem face chiar acasa, fara a mai merge la un service, revizia auto este extrem de importanta pentru buna functionare a masinii noastre si mentinerea ei intr-o stare cat mai buna de-a lungul anilor. Fiindca masinile au o durata de viata destul de mare, vorbind de zeci de ani chiar daca ajung sa aiba si 7 proprietari, reviziile si felul in care le intretinem in acest timp determina nivelul de confort si siguranta pe care il avem sau pe care il vom avea mai tarziu.

Pentru ca au trecut doar cateva zile de cand am cumparat tot ce-mi trebuia pentru revizie BMW Seria 3 Motor 2.0D si am mers la service-ul meu preferat pentru o revizie ca la carte, am zis sa scriu acest articol care sa cuprinda cat mai multe detalii despre revizia auto, de ce e importanta, ce trebuie sa cumperi si ce alte lucruri suplimentare ar fi bine sa mai verifici daca tot ajungi la service pentru revizie.

  • Ulei. Acesta este clar motivul principal al tuturor reviziilor: schimbarea uleiului. Fie ca esti printre cei care vor sa previna utilizarea excesiva a uleiului si aleg sa-l schimbe la 8000km, fie ca mergi pe varianta clasica si schimbi uleiul la 10-15.000km, acesta este foarte important sa fie schimbat pentru ca afecteaza in mod direct functionarea motorului tau. Mai nou, producatorii recomanda ca uleiul sa fie schimbat chiar si la 30.000km, lucru pe care personal nu-l recomand in niciun caz, dar fiecare are dreptul sa-si aleaga cum isi ingrijeste masina.
  • Filtru de ulei. Pentru a beneficia pe deplin de avantajele noului ulei pe care tocmai ce l-am introdus in motor, evident trebuie sa schimbam si filtrul. Pentru cei ce n-au vazut niciodata cum arata un filtru de ulei chiar si dupa 10.000km si nu inteleg rostul schimbarii acestuia, o sa intelegeti in momentul in care comparati culoarea filtrului folosit cu cea al unuia nou.
  • Filtru de combustibil. Fiindca oricat de filtrata ar fi motorina sau benzina pe care o folosim la alimentarea masinii, orice autoturism are nevoie si de un filtru de combustibil pentru a se asigura ca orice impuritati ajung in rezervor vor fi filtrate inainte ca respectivul combustibil sa ajunga in camera de ardere. Asadar, nu uita sa cumperi si un filtru de combustibil cand intri pe un site de piese auto online bucuresti ca sa fii sigur ca ai tot ce iti trebuie.
  • Filtru de aer. Acesta este cel mai usor punct din intreaga revizie. Filtrul de aer se schimba atat de usor incat o poti face chiar tu, acasa, fara ajutorul vreunui mecanic. Si mai mult de atat, pentru un plus de grija fata de masina ta, poti schimba filtrul de aer de doua ori mai des, adica si intre revizii. Este foarte ieftin si dureaza doar cateva minute.
  • Bujii. In timpul reviziei, il poti ruga pe mecanic sa verifice si starea bujiilor pentru a stii daca este cazul sa le schimbi sau nu. Un mic indiciu, masinile pe benzina au nevoie ca schimbarea bujiilor sa fie facuta mai des, dar nici masinile diesel nu sunt excluse din ecuatie fiindca si la ele bujiile incandescente se mai ard o data la ceva timp.
  • Frane – placute, discuri, lichid de frana. Deseori schimbate in timpul reviziei periodice sunt si componentele sistemului de franare, si-anume placute si discuri fata si spate. Ele influenteaza in mod direct distanta de care ai nevoie ca sa opresti masina in caz de franare de urgenta si ar trebui sa fie obligatoriu sa le schimbi daca sunt uzate fiindca te pun in pericol atat pe tine cat si pe ceilalti participanti la trafic.