Iata de ce sa folosesti gantere pe parcursul exercitiilor de aerobic!

gantere

Foarte multe persoane aleg antrenamentele cardio si aerobic pentru a “da jos” cateva kilograme si pentru a tonifia musculatura corpului. Eficienta acestor sesiuni de exercitii se bazeaza pe cresterea ritmului cardiac, motiv pentru care intensitatea cu care “lucrezi” va determina rezultatele de care te bucuri in urma sesiunilor de fitness. Tocmai de aceea, probabil ai vazut la sala sau in parc persoane care alearga sau pedaleaza (pe bicicletele stationare) tinand in maini gantere de aerobic.

Intarirea musculaturii bratelor nu este motivul principal pentru care multe persoane folosesc aceste accesorii fitness pe durata antrenamentelor cardio si aerobic, ci cresterea intensitatii respectivului antrenament. Adaugarea unei greutati suplimentare va creste masa totala cu care “lucrezi” pe parcursul sesiunii, asadar beneficiile vor veni din cresterea intensitatii fiecarui exercitiu desfasurat.

Poti folosi gantere si alte greutati pentru a creste solicitarea pe durata diverselor antrenamente de aerobic (mers rapid, alergare, step aerobic etc.), insa nu trebuie sa exagerezi cu greutatea suplimentara pe care o alegi.

Valorile ideale sunt cuprinse intre 1 si 3 kilograme, astfel incat vei putea folosi gantere intre 0,5 si 1,5 kilograme pentru a creste ritmul cardiac cu 5 pana la 10 batai pe minut. Consumul de oxigen si consumul caloric vor creste, de asemenea, cu 5 pana la 15% atunci cand sunt comparate cu exercitii identice desfasurate fara greutate suplimentara.

Cat de mult este prea mult?

Ganterele mai mari de 1,5 kilograme nu sunt recomandate pe parcursul exercitiilor de tip aerobic fiindca pot solicita foarte mult atat articulatiile bratelor, cat si musculatura umerilor. Tocmai de aceea, daca vrei sa folosesti greutati de la limita superioara a recomandarilor, poti alege greutatile de incheietura, intrucat acestea nu trebuie stranse in palma pe toata durata antrenamentului.

Este foarte important sa ai in vedere ca circa doua treimi din cresterea de consum caloric sunt atribuite unei solicitari active a partii superioare a corpului pe parcursul antrenamentelor de aerobic desfasurate cu gantere. Cu alte cuvinte, atunci cand desfasori activitati cardio si tii in maini greutati, te vei concentra si pe miscarea bratelor pe durata intregului antrenament. Astfel, intensitatea exercitiilor va creste, maximizand rezultatele de care te bucuri.

Ce alte optiuni sunt disponibile?

Pe langa gantere de aerobic de diferite valori, magazinul online de echipament si accesorii pentru fitness Sport-Mag mai pune la dispozitie si greutati de incheietura, de glezna sau veste cu greutati. Saculetii cu nisip pentru glezne (intre 0,5 si 1,5 kilograme) pot creste ritmul cardiac cu 3 pana la 5 batai pe minut fata de exercitiile desfasurate fara greutati. Cu toate acestea, ai putea observa o modificare in mecanica miscarii atunci cand incepi sa te antrenezi cu greutatile de glezne, motiv pentru care va trebui sa pasesti cu atentie pentru a evita situatiile neplacute.

Vesta cu greutati poate fi o solutie excelenta pentru cresterea eficientei exercitiilor de aerobic, mai ales atunci cand sesiunile tale integreaza componenta veriticala (step aerobic, mers pe o suprafata inclinata, alergare pe o suprafata inclinata). Pentru a nu suprasolicita corpul pe durata antrenamentelor cu vesta, recomandarea este sa alegi o greutate suplimentara de 5 pana la 10% din greutatea totala a corpului tau.