Alegerea vinului alb perfect este destul de simpla daca alegeti doar un vin care se potriveste gusturilor voastre. Cum sa-l alegeti pe cel perfect pentru voi depinde de nivelul vostru de cunoastere a vinului si de nevoile voastre intr-un pahar de vin alb. Desigur, daca sticla pe care o cautati urmeaza sa fie cea perfecta pentru o anumita activitate sau eveniment special, cautarea voastra va necesita un efort considerabil mai mare sustinut de putina cercetare.
Daca, de exemplu, sunteti un bautor caruia ii place sa socializeze, mai mult ca sigur veti dori sa alegeti un vin alb prietenos cu palatul, care este placut de la sine, fara a fi nevoie de branza, fructe sau alte alimente insotitoare pentru a-l savura. Pe de alta parte, daca sunteti o persoana care bea cel mai mult vin la cina, veti dori un vin alb versatil, care poate insoti multe tipuri diferite de alimente.
Exista o cantitate incredibila de soiuri de struguri de vin alb. Majoritatea oamenilor, chiar daca nu beau, sunt constienti de vinurile albe de baza care se gasesc in general in meniurile restaurantelor, cum ar fi Chardonnay, Pinot Gris/Grigio, Sauvignon Blanc, Riesling si Vinho Verde.
Chardonnay este cel mai popular soi alb si este de obicei maturat in stejar. Vinurile Chardonnay pot fi crocante sau untoase si uscate sau oarecum dulci. Atunci cand alegeti Chardonnay-ul perfect, uitati-va la descrierea vinului si selectati-l pe cel care are caracteristicile dorite. De exemplu, un Chardonnay uscat si cremos va fi neted, dar nu dulce.
Vinurile Chenin Blanc sunt de obicei foarte acide si, in functie de locul in care sunt cultivati strugurii, pot fi oriunde, de la fade la pline de corp si fructate.
Vinurile Gweurztraminer tind sa fie pe partea dulce si sa aiba arome florale si condimente.
Vinurile Pinot Gris sau Pinot Grigio pot veni intr-o varietate de stiluri, de la uscat la dulci si picante, uneori cu o nota de miere.
Vinurile Riesling tind sa aiba un continut scazut de alcool, cu o aciditate vizibila. Majoritatea sunt dulci, dar pot fi si uscate.
Vinurile Sauvignon Blanc sunt aproape intotdeauna crocante si acidulate si sunt de obicei consumate tinere.
Vinurile Viognier sunt cunoscute in mod obisnuit pentru aromele lor florale si sunt predominant vinuri albe seci.
Iata cateva care sunt utilizate in mod obisnuit cu referire la vinul alb.
Crocant – Aceasta inseamna ca vinul are o aciditate pronuntata, dar placuta. Se refera la un vin proaspat, tanar, cu o aciditate buna.
Cremos – Acesta este opusul crocantului si se refera la vinul cu o textura bogata, neteda.
Sec – Acesta este termenul folosit pentru a se referi la vinul cu putina sau fara pic de dulceata.
Fructat – Se refera la corpul si bogatia unui vin facut din struguri buni si copti. Inseamna ca vinul are arome de fructe, care sunt de obicei incluse in descriere.
Stejar – Acesta se refera la vinul invechit in stejar care a capatat putin din gustul si mirosul butoiului. Vinurile de stejar au adesea o nota de vanilie.
Girboiu ofera o gama completa de vinuri albe de cea mai buna calitate!