Sfatuieste-te cu un cabinet de avocat din Iasi inainte sa iei decizii legate de Dreptul Muncii!

cabinet avocat Iasi

Numai cine nu munceste nu greseste deloc. Insa, atunci cand lucrezi – si mai ales daca te implici in proiecte dificile si iti propui obiective indraznete – este posibil sa apara si erorile. Daca acestea sunt grave, legea permite aplicarea unor sanctiuni disciplinare sau chiar concedierea.

Exista insa si situatii in care un angajat considera ca este sanctionat sau ca se forteaza concedierea lui fara sa existe motive intemeiate. Daca te afli intr-o astfel de situatie si esti din regiunea Moldovei, poti obtine ajutorul necesar in cadrul unui cabinet avocat Iasi ca avocatiasiduhnea.ro.

Sanctiunea disciplinara – in ce consta si cum poate fi contestata?

Abaterea disciplinara reprezinta o fapta legata de munca si consta intr-o actiune sau inactiune savarsita cu vinovatie de catre un salariat, prin care acesta incalca normele legale, regulamentul intern, contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau ordinele si dispozitiile conducatorilor ierarhici.

Dupa cum ti se poate explica in cadrul unui cabinet de avocat din Iasi, atunci cand un angajat savarseste o astfel de abatere, angajatorul sau are dreptul de a aplica o sanctiune disciplinara, care se materializeaza printr-o decizie de sanctionare emisa in forma scrisa.

Poate fi vorba de un avertisment scris, de retrogradarea temporara din functie, de reducerea salariului si a eventualei indemnizatii de conducere pe o durata de una pana la trei luni sau chiar de desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

Cu ajutorul unui specialist in Dreptul muncii din cadrul unui cabinet de avocat din Iasi, angajatul are posibilitatea de a contesta o astfel de decizie. In primul rand, se verifica daca au fost respectate termenele legale prevazute pentru sanctiune. Apoi, decizia poate fi contestata si daca nu cuprinde o serie de elemente definite de lege drept obligatorii, bine cunoscute de orice avocat.

cabinet avocat Iasi
cabinet avocat Iasi

Decizia de concediere – in ce consta si cum poate fi atacata?

Concedierea reprezinta incetarea contractului individual de munca din perspectiva angajatorului. Procedura poate fi dispusa din motive care tin de persoana salariatului, precum comiterea unor abateri disciplinare sau necorespunderea profesionala, precum si din motive independente de persoana salariatului, precum desfiintarea locului de munca.

Daca ai fost concediat sau te afli in acest pericol, intr-un cabinet de avocat din Iasi poti fi ajutat sa afli daca nu cumva te afli intr-una din situatiile in care legea nu permite concedierea. De exemplu, nimeni nu poate fi concediat pe durata incapacitatii temporare de munca, pe durata suspendarii activitatii ca urmare a instituirii carantinei, pe durata concediului de maternitate sau in cazul in care femeia este insarcinata, iar angajatorul a luat cunostinta de acest fapt.

Concedierea este imposibila si pe durata concediului pentru cresterea copilului in varsta pana la doi ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la trei ani, precum si pe durata concediului pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani. Nu poti fi concediat nici in timpul efectuarii concediului de odihna si nici pe durata exercitarii unei functii eligibile intr-un organism sindical, cu anumite exceptii prevazute de lege.

In plus, intr-un cabinet avocat Iasi va fi analizata si decizia de concediere emisa in scris si se va verifica in ce masura aceasta respecta prevederile legale si poate sau nu sa fie atacata.

Apeleaza cu incredere la specialisti in lege, pentru a te asigura ca toate drepturile tale vor fi respectate de catre angajator!