Cum sa iti alegi sursele de iluminat exterior

Iluminatul exterior ajuta la evidentierea casei si a imprejurimilor sale. O iluminare exterioara facuta corect, cu produse de calitate poate ridica considerabil nivelul prezentare al unei case, punandu-i in valoare calitatile arhitecturale chiar si pe timpul noptii. Nu este neaparatnecesar ca iluminatul exterior sa ajunga sa fie extrem de costisitor. Fie ca ne rapotam la iluminarea unei case, a unui teren sau a gradinii, nu orbim de o investitie exagerat de mare. Aceste diferite corpuri de iluminat pot integra detectoare de prezenta sau pot fi incadrate intr-un detector la distanta, amplasat in mod adecvat. Astfel, putand fi pornit numai in prezenta detectarii de miscare, deci doar atuncnci cand este cazul. Realizarea unui sistem de ilumminat exterior in mod corect trebuie sa tina seama de cativa factori destul de importanti, cum ar fi: delimitarea corecta a spatiului din graduina, alegerea unui tip de sistem de iluminat exterior dupa nevoile si gusturile dumneavoastra, etc.

Delimitarea spatiului

La fel ca intr-o camera de zi, este important sa delimitati spatiile din gradina dumneavoastra. Amenajarea gradinii dumneavoastra. incepe cu stabilirea nevoilor si dorintelor pe care le aveti.: o terasa? o gradina de legume? o peluza mare? o zona de relaxare? Gandeste-te la felul in care vrei sa iti utilizezi spatiul si la prioritatile tale. Pentru a realiza o amenajare corecta si simetrica, nu ezitati sa faceti un plan al gradinii dumneaavoastra pentru a o amenaja in cel mai corect mod cu putinta. Luati in considerare si miscarea in spatiu, precum si zonele de umbra si soare. O privire mai atenta asupra gradinii va va ajuta sa optimizati aspectul acesteia.

Halogen, fluorescent compact, cu led, proiectoare ce metodaeste cea mai potrivita pentru gradina?

In cele ce vrmeaza, va vor fi prezentate, pe scurt cele 3 metode de iluminat pentru gradina de la instalmen.ro, ca sa decideti chiar dumneavoastra care dintre ele va este pe plac, si care se incadreaza mai mult in ceea ce aveti nevoie.

Iluminarea cu halogen

Ofera lumins alba intensa si existt in multe variante, si se bucura de o varietate de dimensiuni. Astfel, poate inlocui vechile lampi incandescente din orice corp de iluminat. Versiunile pentru spoturi cu lampi cu surub au carcasa reflectorizanta.

Iluminarea fluorescenta

Se incalzeste putin (de la 35 la 40 ° C) si dureaza cel putin 5.000 de ore. Foarte economica, ofera o varietate cromatica care variaza de la alb cald la alb rece, in acest din urma caz, asta inseamna putere redusa de consum pentru o luminozitate de lunga durata.

Iluminarea led

Consum foarte redus, o durata de viata de cel putin 20.000 de ore, o lumina in continua imbunatatire si o dimensiune miniaturala (mai putin de 1 cm pe fiecare parte). De aici si posibilitatea de a plasa mai multe pe o suprafata mica pentru a obtine un flux luminos comparabil cu cel al unei lampi cu halogen. Se gaseste astfel sub forma de lampi de schimb pentru aproape toate corpurile de iluminat si partile led pot fi de asemenea integrate si in proiectoare exterioare.

Alte alternative de iluminat exterior

Provenind din locuinte rezidentiale colective, corpurile de iluminat incastrate ofera un raspuns relevant la o problema bine cunoscuta:Ce facem cu lipsa de spatiu? Dar nu le lipseste eleganta, tocmai din acest motiv au devenit o varianta tot mai cautata chiar si pentru amenajarea gradinii. De ce? Fiind extrem de usor de montat, poate fi fixata pe fatada exterioara a casei pentru a oferi o lumina ambientala placuta in gradina.

Spoturile luminoase din pavajul gradinii reprezinta alegerea ideala de iluminare a aleilor sau a potecilor. Acest lucru, datorita locurilor in care vor fi ingropate. Unele pot fi orientate vertical si blocate in pamant folosind un picior special (furnizat). Tot ce trebuie sa faceti este sa aduceti suarafata aleei sau a stratului de flori (dupa preferinte si nevoi) la acelasi nivel cu partea superioara a acestora. Si din nou, cu TBT, nu exista nicio problema de alimentare cu energie pentru ca, cablul lor nu trebuie sa fie ingropat la adancime foarte mare.

Ghirlandele simple reprezinta si ele o metoda de iluminat extrem de placuta din puntct de vedere estetic, menite sa ofere in fiecare zi un aer de sarbatoare. Nu lipsesc solutiile pentru a da un caracter festiv unei terase sau unui spatiu inconjurat de copaci destul de apropiati: doar agatati cateva ghirlande. Sunt disponibile in diferite lungimi si se conecteaza direct la o priza de perete. Unele sunt alcatuite dintr-o serie de globuri luminoase opale, altele din prize simple impermeabile. Acestea trebuie sa fie prevazute cu becuri destinate utilizarii in exterior, altfel vor exploda daca vor lua contact cu stropitorile de gazon cu efect de ploaie.

Spoturile cu halogen cu detector incorporat sunt inca utilizate pe scara larga pentru a ilumina suprafete mari, cum ar fi cele care uneori se extind in fata unui garaj, a unei magazii sau a unui hambar, dar sunt ideale si pentru a lumina gradina.