Ce Este Leasingul de Personal și Cum Funcționează?

Leasingul de personal este o practică din ce în ce mai populară în lumea afacerilor, care implică închirierea sau externalizarea personalului de către o companie specializată, cunoscută sub numele de firmă de leasing de personal. Acest serviciu oferă companiilor o modalitate eficientă de a accesa talentele de care au nevoie fără a angaja direct angajații. Dar cum funcționează leasingul de personal și care sunt beneficiile sale? Haideți să explorăm aceste aspecte.

Procesul de Leasing de Personal

Procesul de leasing de personal începe atunci când o companie decide că are nevoie de resurse umane suplimentare pentru a face față cererii sporite sau pentru a aborda un proiect special. În loc să recruteze și să angajeze angajați noi în organizație, compania poate colabora cu o firmă de leasing de personal. Iată cum funcționează în mod obișnuit:

  1. Evaluarea Necesităților: Compania determină ce tipuri de talente sau resurse umane sunt necesare pentru a-și îndeplini obiectivele. Aceasta poate include cerințe specifice de calificări, experiență sau competențe.
  2. Colaborarea cu o Firmă de Leasing de Personal: Compania selectează o firmă de leasing de personal cu experiență și specializată în furnizarea de resurse umane. Această firmă va evalua nevoile companiei și va începe să caute candidații potriviți.
  3. Recrutarea și Selecția: Firma de leasing de personal va începe procesul de recrutare și selecție, căutând candidați care se potrivesc cerințelor companiei. Acest proces poate implica interviuri, teste de evaluare și verificări de referință.
  4. Închirierea Personalului: După ce candidații sunt selectați și aprobati, compania de leasing de personal îi va angaja și îi va închiria companiei care a solicitat resursele. Personalul închiriat va lucra sub supravegherea și direcția companiei care a solicitat serviciile.
  5. Managementul Resurselor Umane: Compania de leasing de personal se ocupă de administrarea resurselor umane ale personalului închiriat, inclusiv gestionarea aspectelor legate de salarii, beneficii, impozite și conformitatea cu legile muncii.
  6. Durata Contractului: Durata contractului de leasing de personal poate varia în funcție de nevoile companiei. Poate fi pe termen scurt sau pe termen lung, în funcție de proiect sau de cerințele organizației.

Beneficiile Leasingului de Personal

Leasingul de personal aduce cu sine o serie de beneficii pentru companii:

  1. Flexibilitate: Companiile pot accesa rapid resurse umane atunci când au nevoie fără a angaja personal permanent. Acest lucru le oferă o flexibilitate sporită pentru a face față cererii fluctuante sau pentru a aborda proiecte temporare.
  2. Reducerea Costurilor: Angajarea directă a personalului poate implica costuri semnificative, cum ar fi salarii, beneficii, asigurări de sănătate și formare. Leasingul de personal poate ajuta la reducerea acestor costuri.
  3. Economii de Timp: Companiile nu trebuie să treacă prin procesul de recrutare și selecție, ceea ce economisește timp și efort. Firma de leasing de personal preia aceste sarcini.
  4. Acces la Talente Specializate: Companiile pot accesa talente specializate sau cu experiență în domenii specifice fără a depune efortul de a recruta și a menține aceste competențe în casă.

Statistici Relevante:

Potrivit unui studiu realizat de Federația Europeană pentru Serviciile de Personal și Consultanță (Eurociett), industria de leasing de personal a crescut semnificativ în Europa în ultimii ani, reprezentând o creștere de 8,4% în termeni de venituri în 2019.

Conform unui raport de piață al Statista, valoarea pieței globale de leasing de personal era estimată la aproximativ 450 miliarde de dolari în 2020 și se așteaptă să crească în continuare în următorii ani.

Leasingul de personal oferă companiilor o modalitate eficientă de a accesa resurse umane fără a angaja direct personal. Acest serviciu oferă flexibilitate, economii de costuri și acces la talente specializate. Cu creșterea continuă a industriei de leasing de personal, acesta rămâne o soluție atractivă pentru companii din întreaga lume.