Strategii de fertilizare cu ingrasamant foliar pentru a obtine recolte bogate si sanatoase!

ingrasamant foliar

Asigurarea elementelor nutritive necesare solului si plantelor este esentiala pentru obtinerea unei recolte bogate. Furnizarea produselor care contin aceste elemente, insa, trebuie facuta respectand anumite recomandari, pentru a nu pune in pericol productia.

Orice exces, ca si orice deficit, este in egala masura daunator, tocmai de aceea, la aplicarea unui ingrasamant foliar, trebuie avute in vedere cateva aspecte importante pentru soiurile cultivate. Iata care sunt strategiile de fertilizare pentru a obtine rezultate optime!

Foloseste aportul de elemente in favoarea plantei, nu in detrimentul ei!

Fertilizarea foliara are numeroase beneficii dovedite deja prin studiile efectuate, dar pentru a actiona eficient, trebuie respectate anumite norme de buna practica, potrivit specialistilor de la www.plantmaster.ro.

  1. Respectarea dozelor

In primul rand, este indicata folosirea solutiilor diluate, pregatite fara a se depasi dozele care au fost scrise pe eticheta produsului. Stropirea cu solutii concentrate poate afecta grav intreaga recolta, mai ales daca se foloseste un ingrasamant foliar cu saruri, in special clorurate, care au potential de ardere a sistemului de foliaj al plantelor.

ingrasamant foliar
ingrasamant foliar
  1. Calitatea apei de udare

Pe langa concentratiile utilizate, mai trebuie luata in considerare si calitatea apei de udare. Clorinarea apei, desi indicata pentru distrugerea agentilor patogeni, poate afecta si organismele benefice ale anumitor soiuri. Codul bunelor practici recomanda in acest sens stocarea apei de udare in rezervoare, pentru circa 8 – 10 ore, urmand ca dupa acest interval sa se realizeze stropirea.

Daca sursa de udare nu este una sigura si nu se cunosc caracteristicile sale chimice, fizice si biologice sau, mai mult decat atat, exista unele suspiciuni legate de prezenta anumitor agenti patogeni, atunci apa poate fi tratata in prealabil cu o mica cantitate de peroxid de hidrogen. In cazul in care sursa de apa este contaminata, aceasta nu trebuie folosita deloc in formulele cu ingrasamant foliar.

  1. Modul de stropire

Stropirea plantelor se face atat pe suprafata exterioara, cat si pe cea inferioara a frunzelor! Datorita faptului ca pe partea inferioara sunt localizate cele mai multe stomate ale plantei, absorbtia va creste cand se va stropi in acest mod.

Nu trebuie ignorate nici directia si viteza vantului atunci cand se initiaza aceasta activitate. Stropirea are efect optim cand vantul este minim, iar temperatura este de 24 – 27 grade Celsius. In anotimpul calduros, udarea cea mai eficienta se face seara sau dimineata devreme, cand temperatura este propice.

Diverse tipuri de ingrasamant foliar si rezultatele produse

Strategiile de fertilizare influenteaza direct fazele de dezvoltare ale plantelor. Daca esti cultivator de legume, e bine sa stii ca aplicarea unor ingrasaminte foliare cu mult fosfor, azot amoniacal, bor sau fier favorizeaza legarea fructelor si formarea semintelor, in timp ce fertilizantii foliari cu mult azot nitric, potasiu, calciu sau magneziu determina marimea si greutatea fructelor. De asemenea, prin fertilizarea foliara se asigura si o rezistenta sporita a plantelor impotriva daunatorilor si agentilor patogeni.

Obtinerea unor recolte performante depinde in cea mai mare masura de acuratetea cu care sunt respectate recomandarile specialistilor cu privire la cantitatile de nutrienti administrate, momentul ales, conditiile meteo si calitatea apei de udare. Orice alegere nepotrivita poate diminua recolta, afectand costurile de productie. Asadar, documenteaza-te atent inainte de a folosi un ingrasamant foliar sau consulta un specialist in domeniu, pentru a utiliza corect substantele puse la dispozitie de producatori!