Nisipul este unul dintre cele mai des utilizate materiale de constructii si de aceea, este important ca fiecare persoana care intentioneaza sa construiasca o cladire, indiferent de tipul acesteia sa inteleaga cum se foloseste nisipul in constructii.
In primul rand este important de mentionat faptul ca exista mai multe tipuri de nisip folosite in constructii, in functie de dimensune si de granulatie. Pentru a le alege pe cele potrivite va trebui sa ti cont de sfatul constructorului.
Pentru a evita cheltuielile de transport, deoarece acesta joaca o parte majora din costul nisipului, pe cat posibil se prefera nisipul local pentru a mentine economia in constructii.
Nisipul este folosit pentru diferitele elemente ale constructiei in functie de finetea acesteia. Datorita cresterii numarului de proiecte de constructie, nisipul natural care este de obicei disponibil din albiile raurilor locale sau din gropi devine din ce in ce mai dificil de obtinut si, de asemenea, costa.
Potrivit cercetarilor recente, roca zdrobita si cenusa zburatoare au luat locul nisipului in constructii.
Surse de nisip
Nisipul este clasificat in diferite tipuri in functie de sursa de aprovizionare, cum ar fi:
Nisip de rau
Acest nisip este obtinut din rauri mari. De obicei este mare ca dimensiune. Trebuie avuta grija corespunzatoare atunci cand luati nisipul din rauri, astfel incat sa nu existe argila amestecata cu nisipul. Aici, poti gasi mai multe oferte de pret nisip metru cub.
Nisip de groapa
Acesta este obtinut din albiile de rau vechi, unde este ascutit si in general grosier.
Nisip de curs
Acest tip de nisip este obtinut din paraiele mici din apropierea dealurilor care s-au scurs vara. De obicei este grosier ca dimensiune.
Nisip de piatra zdrobita
Aceasta se obtine din bucatile ramase din piatra zdrobita si contine in general un procent mare de praf si argila. Concasoarele speciale sunt folosite pentru a face agregat fin din roci din cauza dificultatii de a obtine nisip natural.
Nisip de mare
Acest nisip este obtinut de pe plaje. De obicei, este bun pentru majoritatea lucrarilor daca particulele sunt lipsite de saruri daunatoare, cu exceptia lucrarilor din beton armat. Aceste tipuri de nisipuri sunt evitate a fi folosite in multe constructii, daca este cazul, spalate in apa dulce si folosite.
Principalele impuritati prezente in nisip sunt argila, namolul, sarurile, mica si materia organica. Nisipul este uneori cu specificatia ca suma tuturor impuritatilor nu trebuie sa depaseasca 5 la suta si ar trebui sa fie lipsita de coji, particule de lemn etc. De obicei, 8% namol si 2 pana la 3% mica sunt permise in nisip pentru mortar si beton, depasirea procentuala poate reduce rezistenta mortarului si a betonului.
In functie de procentul de diferite dimensiuni de nisip prezent intr-o proba, nisipul pentru fabricarea betonului este grupat in cinci zone – Foarte grosier, Grosier, Fin, Foarte fin si Foarte foarte fin.
Majoritatea particulelor prezente in nisip pot fi de 4,75 mm sau 5 mm. Principalul criteriu de impartire in grosier si fin poate fi de 0,6 mm. Devine nisip grosier daca cea mai mare parte este mai mare de 0,6 mm si nisip fin daca cea mai mare parte este sub 0,6 mm. Particulele care nu pot fi vazute cu ochiul liber sunt namol.