De ce este joaca alaturi de bebelusi si copii mici extrem de importanta

Primii trei ani de viata ai celor mici (12-36 luni) sunt o perioadă de dezvoltare cognitivă, emoțională și socială deosebită – asociată în principal cu jocul. Există multe tipuri de joc: de exemplu, jocul imitativ, jocul constructiv, joaca pe roluri si jocul cu roluri.

 

Cand spunem joaca nu ne referim insa doar la momentele in care cel mic zornaie o jucarie sau construieste cu Jucarii LEGO.

 

Intr-un interviu acordat publicatiei online Daily Express, dr. Kai Yee (Facultatea de Psihologie și Educație a Universitatii Malaysia Sabah) a raspuns celor mai des intalnite intrebari venite din partea proaspetilor parinti.

 

„Până în prezent, cei mai mulți dintre părinții tineri sunt utilizatorii experimentati ai tehnologiei – adeseori aceasta este o tehnică convenabilă pentru a-i „ingriji” pe copii și a-i păstra liniștiți. Majoritatea jucăriilor tradiționale au fost transformate într-un telefon mobil sau orice alt dispozitiv cu ecran.

 

„Nu este încă confirmat faptul că dispozitivele tehnologice funcționează mai bine decât jucăriile tradiționale în ceea ce privește învățarea.”

 

Pe fondul crizei de Covid-19, oamenilor li se spune să rămână acasă.

 

„Cei mai mulți dintre părinți trebuie să lucreze de acasă și au in plus si sarcina îngrijirii copiilor mici. Fără îndoială, timpul in fata ecranelor, pentru copii, creste considerabil.”

 

Asadar, cum sa se joace în mod eficient părinții cu copii mici, lasand la o parte dispozitivele mobile?

 

Iată câteva sfaturi:

 

  1. Folosești stickerele ca instrument de învățare pentru copii mici.

 

Cum pot ajuta abtibildurile în învățarea copiilor? Sunt doar niște autocolante colorate, atractive? De fapt, autocolantele sunt un instrument „magic” pentru învățare, precum și pentru îmbunătățirea abilităților motrice fine!

 

Sfat rapid? Tineti intotdeauna cont de preferințele copilului, indiferent dacă ii plac animalele, plantele sau desenele animate.

 

Astfel, de exemplu, cel mic va studia autocolantele animalelor și mai târziu va încerca să-și amintească numele animalelor. Puteti folosi si un carnetel pentru a le lipi.

 

 

Prin jocul cu autocolantele, se stabilește interacțiunea dintre părinți și copii, unde copiii pot vizualiza și numi animalele, folosind abilități motrice fine pentru a lipi în carte și a revizui cartea ori de câte ori este nevoie. Cine a spus că numai dispozitivele tehnologice pot educa copiii?

 

  1. Mergeți la „pescuit”

 

Ce mod mai bun de a-i ajuta pe micuți să-și îmbunătățească concentrarea?

 

„Există mai multe tipuri de jucării pentru pescuit. Unele pot fi folosite în timpul băii. Jucăriile de pescuit îi ajută pe copii să-și îmbunătățească abilitățile și concentrarea motorie fine. ”

 

Este necesar ca cel mic să se concentreze pe capturarea peștilor, deși uneori este destul de greu.

 

„S-ar putea să descoperiți că bebelusii renunță cu ușurință atunci când nu au putut să prindă peștele pe care și-l doreau. Exersati; in timp se vor stăpâni și se vor bucura de pescuit. Cuvintele de motivație, cum ar fi „continuați să încercați” sau „bine făcut” îi ajută pe copiii mici să rămână concentrați în timpul jocului”, a adaugat profesoara.

 

  1. Folosiți plastelina sau făina ca „aluat de joacă” pentru a crește creativitatea celor mici și a elibera tensiunea

 

Nu este costisitor si ii poate ajuta pe copiii mici să-și elibereze furia și stresul în timp ce se joacă cu aluatul. Copiii se distrează prin creativitate și li se cizeleaza si abilitățile sociale.

 

„Pe scurt, a avea o rutină bună (zilnica) este cheia succesului. Făcând în mod constant lucruri similare în același timp, îi vom ajuta pe copii să înțeleagă ce urmează în program.”

 

De exemplu, treziți-vă dimineața, spalati-va, luati micul dejun, urmat de timpul de joacă. În timpul prânzului, luați masa și apoi trageti un pui de somn. La amiaza, copiii au timp de joacă suficient si… urmează cina. Apoi, faceți o baie, bucurati-va de un timp de poveste înainte de a merge la culcare.

 

„Coerența rutinei va ajuta la dezvoltarea cognitivă și social-emoțională a copiilor. Părinții, în același timp, joacă un rol crucial pentru a motiva si alimenta jocul cu copiii mici. Jucăriile sunt doar instrumente care ne ajută să ne jucăm cu copiii noștri. Modul în care folosim jucăriile cu prichindeii nostri aduce o valoare deosebită!

Viziteaza kizo.ro: jucarii pentru fete si baieti si beneficiaza de reducerile actuale!