Cum să-ți alegi rulmentul

 

Alegerea rulmentului potrivit este influențată de mai mulți factori importanți. Primul este și cel mai important, și anume sarcina pe care rulmentul o va suporta.

Există două tipuri de sarcini:

        Sarcina axială: paralelă cu axa de rotație

        Sarcina radială: perpendiculară pe axă

 Fiecare tip de rulment este special conceput pentru a suporta fie o sarcină axială, fie radială. Însă unii rulmenți pot suporta ambele sarcini: în acest caz, ne referim la o sarcină combinată. Dacă ai nevoie ca rulmentul să suporte o sarcină combinată, cel mai potrivit este rulmentul cu role conice. Dacă de un rulmentul de care ai nevoie tebuie să reziste la o sarcină radială ridicată, atunci îți recomandăm un rulment cu role cilindrice. Iar dacă rulmentul trebuie să suporte sarcini mai ușoare, un rulment cu bile ar putea fi suficient, acestea fiind adesea și mai puțin costisitoare.

 Un alt element care trebuie luat în considerare este viteza de rotație. Există rulmenți care rezistă la viteze mari. Prezența unei colivii pentru rulmenții cilindrici și rulmenții cu ace permite viteze mai mari decât rulmenții fără colivie. Totuși, alegerea unei viteze mai mari se face deseori în detrimentul sarcinii. Un alt factor de luat în considerare este prezența a unei alinieri eronate. Unii rulmenți, cum ar fi rulmenții cu bile pe două rânduri, nu sunt potriviți pentru astfel de cazuri.

 De aceea, e important să acorzi atenție construcției rulmenților: inserția și rulmenții sferici fac față alinierii eronate. Îți recomandăm să alegi rulmenți cu auto-aliniere, care corectează automat defectele de aliniere cauzate de îndoirea arborelui sau de erorile de instalare. De asemenea, condițiile de funcționare sunt foarte importante, în alegerea rulmentului. Așadar, este necesar să analizezi mediul în care vei utiliza rulmentul. Acesta poate fi supus unui număr mare de contaminări. Unele utilizări pot duce la perturbări ale zgomotului, impact sau vibrații.

 Pe de o parte, rulmentul tău trebuie să reziste la acest impact, și în același timp, trebuie să nu constituie un inconvenient. Durata de viață este un alt element important de luat în considerare. Viteza sau utilizarea repetată pot afecta durata de viață a rulmentului.

 Pentru a asigura funcționarea corectă și de durată a unui rulment, este esențial să alegi un sistem de etanșare potrivit; prin urmare, trebuie să te asiguri că rulmentul este întotdeauna bine protejat de orice impurități și agenți externi, cum ar fi praful, apa, fluidele corozive sau chiar lubrifianții pe care-i folosești. Această alegere depinde de tipul de lubrifiant, de condițiile ambientale, de presiunea fluidului și de viteza de rotație. Ca și punct de pornire, presiunea fluidului este un factor determinant în alegerea sistemului de etanșare. Dacă presiunea este ridicată (de exemplu, între 2-3 bari), se folosește o etanșare mecanică. În caz contrar, alegerea va fi direct legată de tipul de lubrifiant, grăsime sau ulei. Pentru ungerea cu grăsime, de exemplu, soluțiile cele mai utilizate sunt: deflectoarele sau șaibele, pasajele înguste care sunt prelucrate sau dispun de caneluri; în cazul lubrifierii cu ulei, sistemul de etanșare este adesea însoțit de prezența unei caneluri pentru recuperarea uleiului.

 Condițiile de utilizare pot influența alegerea rulmentului, în special în etapa asamblării acestuia. Un alt factor de luat în considerare este rigiditatea și precizia necesare pentru aplicația ta. În unele cazuri, poți prevedea aplicarea unei preîncărcări în ansamblul rulmentului pentru a crește rigiditatea acestuia. În plus, preîncărcarea va avea un impact pozitiv asupra duratei de viață și a zgomotului sistemului.

 Ai grijă totuși, pentru a alege preîncărcarea (radială sau axială) trebuie să cunoști rigiditatea tuturor pieselor cu ajutorul unui software sau prin experimentare. În criteriile de selecție, trebuie să iei în considerare și materialul ideal pentru rulmentul tău. Rulmenții pot fi fabricați din metal, plastic sau ceramică. Materialul din care este confecționat un rulment depinde de destinația acestuia. Îți recomandăm să alegi cel mai rezistent rulment. Reține însă că materialul utilizat afectează prețul rulmentului.