Cum functioneaza vulcanizarile auto?

Nici un sofer nu ar vrea sa cunoasca situatia in care raman in drum din cauza anvelopelor dezumflate. Se afla pe drum si dintr-o data cauciucurile isi iau ramas bun cu o lovitura sonora. Vehiculul poate fi tinut sub control doar cu mari dificultati. Din fericire, se poate scapa de un soc nevatamat si trebuie doar alertat un serviciu de remorcare sau ADAC. Un defect al anvelopei nu vorbeste intotdeauna intr-un mod atat de spectaculos. Uneori soferul ar dori doar sa urce in masina dimineata, iar acesta observa o anvelopa decolata.

Proprietarii de masini trebuie sa mearga la un service roti in momentul in care este nevoie sa isi verifice rotile. Cand spunem verificat ne referim la mai multe aspecte – starea anvelopelor, echilibrarea rotilor si roluirea anvelopelor. Toate acestea sunt foarte importante pentru ca rotile sunt cele care te tin pe sol, indiferent de care ar fi acesta. Daca nu le ai in stare buna tinuta de drum a masinii este afectata dramatic din cauza acestora. Alege de fiecare data anvelope si jante de calitate si nu uita sa le mai verifici din cand in cand.

Uneori, in calitate de proprietar, se vor observa unele daunele chiar mai devreme si se vor putea lua masuri contrare. Deoarece un schimb nu este adesea absolut necesar sau adecvat. De exemplu, acesta este cazul in urmatoarele situatii:

  • Anvelope cu kilometraj redus
  • inlocuire a tuturor anvelopelor pe o axa
  • lipsa inlocuirii disponibile

In acest moment,  daca deteriorarea anvelopei ramane usor de gestionat, un profesionist poate inchide conducta ramificata cu mijloace adecvate si astfel poate readuce anvelopa la o stare de functionare. Vulcanizarea anvelopelor este o parte generala a reparatiilor.

Vulcanizarea cauciucului este un proces pe care industria auto moderna nu l-a dezvoltat. Radacinile sale dateaza de la mijlocul secolului al XIX-lea si sunt strans legate de numele lui Charles Goodyear. Mai exact, este vorba despre schimbarea proprietatilor materialului anvelopei, astfel incat anvelopa sa poata fi folosita din nou fara ezitare in viata de zi cu zi.

Vulcanizarea este de obicei precedata de cautarea canalului ramificat. Acesta este apoi inchis cu un dop de cauciuc (pre-vulcanizat) si un tencuiala de tavan. Asa-numitele kituri combinate sunt acum folosite si aici. In functie de metoda, anvelopa trebuie apoi vulcanizata la o temperatura ridicata – daca se foloseste cauciuc brut – sau vulcanizeaza la temperatura camerei. Aceasta din urma se realizeaza prin utilizarea unor solutii speciale de vulcanizare camioane.

Indiferent de tipul de masina pe care il ai, va trebui sa iei in calcul mai multe aspecte importante, starea jantelor fiind unul dintre ele. Daca ai jantele strambe, iti recomandam sa apelezi la roluit jante astfel incat acestea sa fie din nou in stare buna. In momentul in care janta este stramba va trebui sa reglezi aproape zilnic presiunea din roti. In plus, vei toci inegal cauciucurile si le vei deteriora mai repede decat ar fi normal. Avand in vedere toate aceste aspecte, recomandarea noastra este sa tii cont de sfaturile pe care ti le dam si sa mergi periodic in service pentru verificari.