Ce trebuie sa stii despre febra

Ca si la copii, febra la adulti apare atunci cand temperatura corpului depaseste nivelul normal de 37 C. Acesta este un semn ca organismul se lupta cu o boala mai veche si care de cele mai multe ori este un simptom al infectiei. Febra poate fi determinata atat de infectiile bacteriene, cat si de cele virale.

Cu toate ca simptomele de febra de multe ori ne fac sa ne simtim ingrozitor, febra moderata nu este de cele mai multe ori un semnal de alarma. Mai mult decat atat, febra usoara poate fi benefica pentru a putea combate infectia. Cel mai bun lucru este ca febra se va ameliora in decurs de cateva zile si nu presupune masuri speciale.

De ce apare febra la adulti? Conform doctormit.ro, simptomele de febra sunt determinate de o infectie bacteriana sau virala.  De cele mai multe ori, asa se manifesta infectiile. Dintre acestea merita sa amintim raceala si gripa, diareea si infectiile de tract urinar.

Pe langa temperatura ridicata, febra determina simptome precum transpiratia, frisoanele, tremuratul, durerile de cap, durerile musculare, ameteala si starea generala de slabiciune.

Febra nu este generata intotdeauna de o boala, ci poate fi cauzata si de reactia la medicamente sau imunizari sau de afectiuni pe termen lung care sunt asociate cu inflamatia, cum ar fi artrita reumatoida.

Temperatura corpului este controlata de regiunea creierului care se numeste hipotalamus si care stabileste ca temperatura normala a corpului sa fie la valoarea de aproximativ 37C.

In schimb, atunci cand suntem bolnavi sau suferim de o infectie, sistemul imunitar elibereaza anumite substante chimice care determina o temperatura mai mare a corpului. Atunci apar frisoanele si incepem sa tremuram. De aceea ne imbracam cu haine mai groase, care vor duce la cresterea temperaturii corpului. Cresterea temperaturii corpului ucide bacteriile si virusurile care determina infectia. Dupa ce microbii sunt eliminati, temperatura corpului va reveni la normal.

Temperatura normala a corpului este de aproximativ 37C, dar poate varia de la o persoana la alta si poate fi influentata de momentul zilei si vreme.

Valorile de temperatura se incadreaza astfel: intre 37-38 C este febra usoara, peste 39C sau mai mult este o febra mare care necesita asistenta medicala, iar o temperatura de 40-41C sau mai mult este o febra periculos de mare care necesita asistenta medicala de urgenta.

Scaderea febrei se poate face prin multe metode, dintre care, doctormit.ro aminteste de odihna multa, consumul de multe lichide pentru a reduce temperatura si a preveni deshidratarea, consumul de alimente usoare, evitarea consumului de ceai si cafea, purtarea de haine subtiri si odihna in pijamale subtiri, prosoape reci pe frunte sau administrea de medicamente pentru reducerea febrei.

Cu toate ca febra nu este un motiv de ingrijorare si poate scadea in cateva zile, daca acest lucru nu se intampla, recomandarea doctormit.ro este sa consultati medicul.

Descopera mai multe informatii din urmatorul videoclip DoctorMIT: