Biciclete pentru orice tip de utilizare – clasificari

Ca si orice sport, si mersul pe bicicleta poate fi practicat la nivel de hobby, la nivel profesional si undeva intre aceste doua nivele – la nivel semiprofesional, caracterizat prin participari la diferite competitii, precedate de o pregatire adecvata, utilizandu-se un echipament de protectie si piese sau componente de nivel mediu. Tara noastra a inregistrat un numar considerabil de biciclete noi, ca vanzari, de-a lungul anului 2012. Bineinteles, acestea au apartinut toate celor trei clase mentionate mai sus – ca proportie, au predominat insa cele de tip entry level.

Care sunt criteriile pe care trebuie sa le luati in calcul atunci cand sunteti in cautarea unei biciclete? In primul rand, trebuie sa luati in considerare varsta si pentru ce va fi folosita – preferati soseaua, viteza si aveti o rezistenta sporita la efort? Iubiti drumurile de tara, traseele forestiere si plimbarile in jurul orasului, de scurta durata? Ati dori sa invatati trickuri, alaturi de alti prieteni, intr-un parc special amenajat? Sau preferati plimbarile scurte prin oras ? In functie de aceste intrebari si bineinteles de bugetul de care dispuneti, puteti incepe cautarea modelului preferat. Luati in considerare, pe langa bicicleta in sine, veti avea nevoie de anumite echipamente – o casca potrivita stilului ales, manusi, uneori chiar si genunchiere sau tibiere; accesorii – precum pompe de aer, bidoane pentru apa, lacate, sisteme de iluminat, rucsaci, ciclocomputere  – iar lista ar putea sa continue.

Un magazinde biciclete va avea cel mai adesea toate aceste echipamente si accesorii, realizate de diverse companii, in diferite modele si marimi (alaturi de o serie vasta de componente si piese de schimb sau de upgrade) – click aici pentru astfel de modele. Ca si impartire, gama de biciclete mtb este cel mai adesea formata din:

  • modele full suspension (care la randul lor se impart in xc, downhill, freeride);
  • mtb de tip hardtail (doar cu suspensie fata – ideale pentru cross country)
  • mountain bike pentru street, dirt sau trial.
  • BMX – adresate tot trialului si trickurilor
  • In fine, mai sunt si modele pentru dama.
  • O alta gama de produse care vine incet din spate este seria de biciclete plialibale, realizate chiar de producatori romani.

Ramane de vazut deci care sunt exact necesitatile fiecaruia, ce buget poate fi alocat si daca exista preferinte estetice. De asemenea, ca perioada optima de achizitie se poate considera iarna-inceputul primaverii, deoarece atunci preturile seriilor vehi sunt mai reduse, tocmai pentru a pregati stocul  de modele noi.