Activitati pentru un outdoor team building de succces

Multa lume se intreaba la ce se refera acest concept recent implementat si in tara noastra, denumit team building – care sunt avantajele sale, prin ce difera fata de un training sau un curs? Ce tipuri de activitati contine, care este metoda de lucru, obiectivele, pe ce durata se intinde, in ce locatii se poate desfasura – sunt alte cateva intrebari, justificate de altfel.

In primul rand, orice companie sau societate are nevoie de echipe puternice, eficiente – bineinteles, acestea sunt formate din oameni obisnuiti, invatati sa lucreze impreuna – un team building eficient face ca aceste echipe sa functioneze unitar si optim intr-un timp cat mai scurt.

Tara noastra beneficiaza de un relief extraordinar – existand numeroase zone incredibile, care asigura cadrul natural perfect pentru o serie complexa de activitati team building. Aceste activitati nu sunt solutia, in sine, ci sunt parte din ecuatia necesara unui astfel de program outdoor, alaturi de intervalul de timp disponibil, experientele comune, reflectia.

Exista activitati individuale sau de echipa, fiecare avand rolul ei in acest proces de invatare; unele mai extreme, altele mai putin extreme:

  • Tiroliana – se refera la traversarea pe corzi a unei distante intre doua puncte, la un anume grad de inclinatie – se utilizeaza tehnici si echipamente speciale; este o activitate distractiva, ce reuseste sa motiveze si sa dezvolte spiritul de echipa
  • Raftingul – consta in coborarea unui rau de munte, cu ajutorul unor barci speciale; nu lipseste echipamentul de protectie termica si mecanica.
  • Rapel – coborari verticale, la distante variabile (pana la 100 de metri); si aici sunt necesare echipamentele specifice (coarda, ham, casca, manusi, coborator). Acest sport se practica de pe stanci, in pesteri, in cascade, in apa, de pe poduri.
  • Catararea – peretii de stanca sunt aici obstacolele; ele trebuie insa escaladate, folosind foarte mult forta picioarelor si a mainilor; nu lipsesc echipamentele profesionale de protectie. Satisfactia de a ajunge in varf, motiveaza atat individual, cat si intreaga echipa.
  • Canyoning – se refera la parcurgerea unui canion (vale ingusta, stramta), prin rapeluri repetate si sarituri; dificultatea va depinde si aici, in functie de dimensiunea si numarul cascadelor, debitul de apa si posibilitatile de retragere.
  • Paintball – un sport bine-cunoscut, ce dezvolta enorm spiritul de echipa, increderea in propria persoana, dezvoltand si abilitati de lider, necesitand atentia 100%.
  • Trekking – traseele parcurse in aceasta activitate vor fi executate la distante de zeci sau sute de metri, pe jos; in acest timp se interactioneaza, se organizeaza echipele, se iau decizii noi, aducand de asemenea si relaxare.
  • Orientarea – creeaza legaturi in echipa prin identificarea unor trasee corecte cu ajutorul hartilor, schitelor, busolelor sau GPS-ului.
  • Proiecte speciale – sunt activitati de cateva ore, prin care se necesita atentia tuturor membrilor – vorbim aici de organizare de evenimente, concursuri diverse, proiecte de constructii.
  • Nu in ultimul rand, putem aminti turele cu ATVjocuri si exercitii sau activitati diverse – permitand membriilor sa fie ei insisi, sa isi exprime calitatile innascute sau acumulate, realizand obiectivele echipei din care fac parte.

Astfel de activitati sunt parte dintr-un program reusit de outdoor team building – bineinteles, nu toate trebuie abordate. Ele vor varia in functie de locatie, durata, numarul de membrii participanti si obiective.