Colonelul Alexandru Anastasiu

Colonelul Alexandru AnastasiuNote din Basarabia. Evacuarea trupelor ruse

"... Pentru siguranța teritoriului și restabilirea ordinii este necesar ca Serviciul nostru de etape să aducă un numeros personal de jandarmerie, selecționat, pe cât posibil, pentru a avea elemente cât mai luminate, mai corecte, mai cinstite...
În majoritatea satelor și mai în toate orașele se găsesc trupe ruse, venite de pe Frontul Român, Bucovinean și Galițian, resturi de formațiuni și unități, fără șefi ascultați și fără niciun rost de organizare pentru trecerea lor spre garnizoanele rusești de origine. Aceste trupe și animalele lor trăiesc din vânzarea materialelor, echipamentului și armamentului lor la țărani și evrei. În shimb secătuiesc averea alimentară existentă a populației. Este nevoie de o cât mai grabnică organizare a unui SERVICIU DE EVACUARE, dispunând de suficiente trupe călări, pentru escorte. 
Trupele ruse, constituite în convoiuri și mișcânduse din etape în etape, înzestrate și cu oarecari furaje, să fie duse până la Nistru și trecute peste graniță. Cheltuielile ce eventual s-ar face cu această evacuare ar fi cu prisos compesate de avantajul curățirii aerului, apei și pământului basarabean, cu o oră mai curând, de aceste lipitori și elemente. 
Prin interveniri la Guvernul ori Comandamentul Rus, în așteptarea acțiunii Sfatului Țării și asocierea lor la această operațiune nu se va putea obține rezultatul cuvenit. Trupele ruse simt în mod vădit ascendența autorității noastre și, luate repede, ascultă fără împotrivire. Trebuie profitat de aceasta și înfăptuită cât mai grabnic evacuarea, fără mănuși, fără trâmbiță... "